- 2. 4. 2025
- Svátek má: Erika, Rosalind
Aktuálně
-
12. března
Máme to zpečetěné
Dva nejlepší kvasnicové ležáky vaříme u nás. Tak to vidí porotci soutěže Zlatá pivní pečeť, která je součástí pivovarnické přehlídky International Bee...Dva nejlepší kvasnicové ležáky vaříme u nás. Tak to vidí porotci soutěže Zlatá pivní pečeť, která je součástí pivovarnické přehlídky International Beer Festival.
Na nejvyšší stupínek postavili naši Kvasnicovou jedenáctku, které kryje záda Sváteční ležák. Přísné porotce zaujal také náš Jantarový ležák, který zabodoval v kategorii polotmavých piv.
Blahopřejeme každému, kdo se na těchto skvělých pivech jakkoli podílel. Na zdraví.Zlatá pivní pečeť je nejprestižnější pivovarnickou cenou v České republice. Vděčí za to jak dlouholeté tradici, tak zejména zájmu samotných pivovarů, domácích i zahraničních. V roce 2024 soutěžilo v 37 kategoriích 215 pivovarů a 1135 vzorků. Expertní degustace se uskutečňují za účasti odborníků v oblasti pivovarnictví, potravinářství a certifikace kvality.
-
7. března
Odevzdal nalezené peníze. Dali jsme mu za to pivo na rok zdarma
Osmašedesátiletá žena si v bankomatu v centru Kladna zadala výplatu peněz, deset tisíc korun ale nechala ležet v přístroji a odešla. Její peníze po ch...Osmašedesátiletá žena si v bankomatu v centru Kladna zadala výplatu peněz, deset tisíc korun ale nechala ležet v přístroji a odešla. Její peníze po chvíli objevil Martin Bušek. Poctivý nálezce kontaktoval městskou policii a předal jí pět dvoutisícových bankovek. Policie majitelku peněz našla a ještě ten den jí peníze předala. Jeho čin jsme odměnili Bernardovou cenou.
Martin Bušek se zachoval poctivě a příkladně. „To se musí ocenit. A může se to i odměnit, což jsme rádi udělali. Martinovi jsme předali Bernardovu cenu, kterou představuje velké zlaté srdce, certifikát a také naše pivo Bernard na rok zdarma,“ řekl Zdeněk Mikulášek z Rodinného pivovaru Bernard.Pro Martina Buška, který nyní pracuje jako školník v kladenské střední škole, to přitom není první podobný čin. „V bývalém zaměstnání jsem pracoval jako číšník při konferencích a po jedné akci jsem objevil zapomenutou kabelku, kterou jsme k sobě schoval. Po dvou dnech se k ní přihlásila majitelka a řekla, že v ní má osmdesát tisíc, což jsem ani nevěděl,“ vyprávěl při přebírání ceny Martin Bušek.
Bernardova cena
Rodinný pivovar Bernard svoji cenu uděluje za mimořádné, příkladné a férové činy. Pivovar v minulosti cenu udělil například za fair play ve sportu, nezištnou pomoc druhým, cenu získaly např. i sportovní týmy či nadace. Přehled oceněných a jejich příběhy najdete na webu pivovaru: https://www.bernard.cz/cs/nas-svet/bernardova-cena. -
6. března
Co říká pěna 3. díl
Pěna k českému ležáku neodmyslitelně patří. Je to víc než jen poklička, pod kterou je to hlavní. Už když se blíží sklenice od výčepu, podle pěny pozná...Pěna k českému ležáku neodmyslitelně patří. Je to víc než jen poklička, pod kterou je to hlavní. Už když se blíží sklenice od výčepu, podle pěny poznáte, co vás čeká. A nemusíte být zrovna zkušení pivaři, tohle u nás máme všichni pod kůží. Pěna předem říká, jestli si na pivu pochutnáme nebo ne.
Jak to má vypadat, jsme si ukázali v prvním a druhém díle , ale co když nám donesou pivo, jehož pěna je suchá, jakoby papírová. Drží tvar, který připomíná kopec…
Tady se čepuje pivo několikrát. Někdy můžete najít v pěně i střed, který má tvar sopky. Ten vznikne tak, že pivo čeká na svého zákazníka přímo pod kohoutem, ze kterého odkapává pivo doprostřed rozčepovaného piva… Takové pivo je žádáno pro svůj menší říz a vyšší teplotu.
-
4. března
Přibývá restaurací a hospod s certifikátem kvality
Dlouhodobě podporujeme zvyšování úrovně čepování piva. Máme vypracovaný systém podpory a zkušené specialisty, kteří provozovnám pomáhají poradensky, m...Dlouhodobě podporujeme zvyšování úrovně čepování piva. Máme vypracovaný systém podpory a zkušené specialisty, kteří provozovnám pomáhají poradensky, materiálně i marketingově. Ty nejlepší pak oceňuje certifikátem kvality. Nejvyšší hodnocení, které udělujeme, získává čím dál více podniků.
„Jsme přesvědčeni, že má smysl dělat věci pořádně, poctivě. Platí to samozřejmě i pro pivo a všechno, co k němu patří, protože ze skvělého piva mají radost a prospěch všichni. V první řadě zákazník, který si pochutná a má hezký zážitek. Stejně tak hostinský, kterému se rád vrátí spokojený host. A samozřejmě pivovar, pro který je výroba piva smyslem existence,“ vysvětluje spolumajitel pivovaru Stanislav Bernard. „Certifikát kvality je ale především sdělením pro zákazníky o tom, kde dostanou dobré pivo“.Vrátí se na dobré pivo
Sledujeme nejen samotné čepovaní, ale také skladování piva, péči o výčepní zařízení i celkovou hygienu provozovny, znalosti personálu atd. „Certifikace není konečná meta. Jedná se o trvalý závazek kvality vůči pivovaru, především ale vůči zákazníkům, aby se rádi vraceli,“ upozorňuje Stanislav Bernard. Předáním certifikátu spolupráce nekončí, kromě piva provozovnám nadále poskytujeme poradenství a školení, materiální, technickou a marketingovou podporu.Ocenění z rukou zakladatelů pivovaru
Certifikáty si postupně přebírají zástupci oceněných podniků přímo u nás v pivovaru v Humpolci v našem Návštěvnickém centru Bernard. Provozovatelé si kromě diplomů do interiéru mohou dát na fasády svých provozoven velkou bronzovou desku, kterou si převzali od spolumajitelů pivovaru Stanislava Bernarda a Josefa Vávry. -
27. února
Co říká pěna 2. díl
Pěna k českému ležáku neodmyslitelně patří. Je to víc než jen poklička, pod kterou je to hlavní. Už když se blíží sklenice od výčepu, podle pěny pozná...Pěna k českému ležáku neodmyslitelně patří. Je to víc než jen poklička, pod kterou je to hlavní. Už když se blíží sklenice od výčepu, podle pěny poznáte, co vás čeká. A nemusíte být zrovna zkušení pivaři, tohle u nás máme všichni pod kůží. Pěna předem říká, jestli si na pivu pochutnáme.
V předchozím díle jsme si ukázali, jak to má vypadat, když je pivo dokonale načepované. Dnes se podíváme, co znamená, když pivní pěna dělá na sklenici malou čepičku.
Výčepní nejspíš čepoval pivo na dva zátahy. Někdy v pivní pěně zůstane jedna větší bublina. Ta se tam dostane spolu s pivem ve chvíli, kdy výčepní noří koncovku kohoutu opakovaně do rozčepovaného piva. Nemusíte ji propichovat, ona za chvíli zmizí. Na zdraví!
-
25. února
112. ocenění! Černý ležák je vytrvalec
První místo v kategorii tmavých piv prestižní české degustační soutěže PIVEX 2025 získal náš Černý ležák Bernard. Jde už o 112. ocenění, které toto vý...První místo v kategorii tmavých piv prestižní české degustační soutěže PIVEX 2025 získal náš Černý ležák Bernard. Jde už o 112. ocenění, které toto výjimečné pivo z naší produkce získalo na soutěžích doma i ve světě.
„Vaříme ho podle původní receptury z roku 1997, přesto, nebo možná právě proto, má stále přízeň jak odborníků, tak zákazníků. Má výraznou plnou chuť, ale není sladké, jak se od tmavého piva očekává. Na pivním trhu je zcela ojedinělé,“ řekl vrchní sládek a generální ředitel pivovaru Josef Vávra.
Do Černého ležáku Bernard se přidávají jemné kvasnice, díky nimž pivo sekundárně dokváší přímo v lahvi. Vaří se ze čtyř druhů sladů, má plnou chuť s jemnou hořkostí. Pivovar Bernard k výrobě využívá vlastní zdroje vody, ječný slad ze Sladovny Bernard, další speciální slady nakoupené v České republice a žatecké upravené chmely.
PIVEX 2025
PIVEX je nejstarší degustační soutěží piva a již přes třicet let ji pivovarští odborníci řadí do pozice nejprestižnějšího a nejvýznamnějšího oborového degustačního hodnocení v České republice.