- 31. 1. 2025
- Svátek má: Marika, Spytihněv
Aktuálně
-
25. července 2024
Nové číslo magazínu Vlastní cestou
Pro velký rozhovor jsme oslovili Jiřího Pelcla, respektovaného pedagoga a držitele ocenění Czech Grand Design, který mimo jiné mluví o tom, jak důležitá je myšlenka a duch věci v designu.
Naše fotografka Markéta Navrátilová má mimořádný cit předat atmosféru mimořádných míst a událostí. Tentokrát svým objektivem převypráví zážitky z unikátního divadelního projektu Ptačí sněm.
Přinášíme výhled na budoucí pohádkové visuté zahrady, které chceme vybudovat nad naším pivovarem. Studii zahrad, které si v magazínu můžete prohlédnout, pro nás vypracoval architekt světového renomé Josef Pleskot.
Skutečným ztělesněním lásky k hudbě, zejména té jazzové, je zpěvačka Jana Koubková. V rozhovoru s ní se dočtete, jak ona vidí a slyší svět.
K tomu přidáváme několik pozvánek na krásná místa a nechybí originální komiks Dawson City.
Magazín Vlastní cestou můžete každý čtvrtrok dostávat zdarma domů, nebo si ho pročíst v elektronické podobě na www.bernard.cz/cs/nas-svet/magazin-vlastni-cestou -
22. července 2024
Navštivte nás
Lahve cinkají, vůně chmelu se nese vzduchem a pivo v tichosti nabírá na síle…
Pojďte společně s námi objevit skutečnou duši pivovaru, surovin a technologií. Krok za krokem od pouhé myšlenky na pivo až po dokonale načepovaný půllitr se sametovou pěnou. Prohlídky, které vás zavedou do reálného pivovarského provozu, se konají v pravidelných časech od pondělí do neděle nebo v individuálně domluvených termínech.
Více informací o možnostech prohlídky naleznete na www.navstivtebernard.cz nebo na telefonním čísle +420 565 300 200. -
8. července 2024
Jen pivo a grep
Velkou vědu nedělá náš vrchní sládek Josef Vávra z toho, jak se mu podařilo udělat nové grepové nealko. Prostě vzal dobré pivo, přírodní grepovou šťávu, zamíchal to, no a hotovo.
Naše nová reklama je na světě, stejně jako Bernard Bitter Grep Free. Koukněte a ochutnejte.
Na zdraví! -
16. července 2024
Extra hořký ležák zachutnal
Původně jsme ho uvařili jako speciál v limitovaném množství. Zachutnal ale natolik, že jsme ho zařadili do naší stálé nabídky. Na Extra hořký speciál Bernard se můžete začít ptát v restauracích a hospodách nabízejících pivo Bernard, k dostání je také v marketech v lahvích s patentním uzávěrem.
Běžný ležák má kolem 35 jednotek hořkosti, náš extra hořký jich má 60. Vysoká hořkost je ale zároveň vyvážená, harmonická a lahodně doznívající. Je to prostě velmi pitelné pivo.
Ve vůni i chuti jsou cítit citrusy, protože jsme pro toto typické spodně kvašené pivo použili chmele jako jsou Agnus, Amarillo a Citra, které se obvykle používají pro svrchně kvašená piva typu IPA. Množství alkoholu je jako u českého ležáku, v tomto případě pět procent. -
10. července 2024
Největší na světě
Málo se o ní ví, ale je největší svého druhu na světě. V Rajhradě u Brna stojí už 152 let sladovna, ve které vzniká základní surovina pro výrobu našeho piva. Dosud se tu pracuje tradičním způsobem, který je z významné části manuální. „Je to nákladný a pracný způsob, ale takto vyrobený slad je nejvhodnější pro vaření dobrého českého ležáku,“ vysvětluje generální ředitel Sladovny Bernard Josef Vávra. Tradice ovšem nebrání zde využívat nejmodernější technologie pro kontrolu surovin a úspory energií.
O založení sladovny se v roce 1872 zasadila skupina místních rolníků s podporou rajhradských benediktinů. Cílem bylo zajistit si odbyt obilí za výhodné ceny. Sladovna se brzy musela vypořádat s hospodářskou krizí, v roce 1919 pak skoro celá shořela, opravený areál znovu vážně poškodila druhá světová válka, namále měl podnik ještě jednou na sklonku devadesátých let minulého století. Sladovnu určenou k uzavření ale koupil Rodinný pivovar Bernard. „Chtěli jsme mít všechny suroviny pod kontrolou,“ vysvětluje Josef Vávra, proč se se spolumajitelem Rodinného pivovaru Bernard Stanislavem Bernardem v roce 2000 rozhodli sladovnu koupit.
Dnes sladovna ročně zpracuje asi osm tisíc tun kvalitního ječmene z jižní Moravy a z Vysočiny, vyprodukuje šest a půl tisíce tun sladu určeného pro výrobu českého ležáku. „Hlavním odběratelem je Rodinný pivovar Bernard, další slad odebírají desítky menších pivovarů a minipivovarů, část produkce jde na export,“ uvádí Josef Vávra.
Tradice a moderní technologie
Stejně jako před 150 lety tu i dnes ručně rozprostírají máčený ječmen na humnech – podlahách, kde za nízké stabilní teploty zrní klíčí a čeká na další zpracování. Tradiční postupy ale nebrání použití moderních technologií. Zapojení rekuperační jednotky snížilo spotřebu plynu potřebného pro sušení sladu až o polovinu, fotovoltaické panely šetří přírodu i náklady sladovny v energetických špičkách.
Sladovna Bernard je jediná sladovna v České republice, která má supermoderní optický třídič. Kamery třídiče sledují proud ječmene vstupujícího do sladovny. Pokud zaznamenají nestandardní tvar, rozměr nebo biologické napadení, zařízení vadné zrnko nebo nečistotu z obilí proudem vzduchu vyfoukne. „Cílem je minimalizovat přítomnost mykotoxinů a dalších nežádoucích látek ve sladu. Kvalitní suroviny jsou samozřejmě základem pro co nejkvalitnější pivo,“ vysvětluje Josef Vávra, který je také vrchním sládkem největšího odběratele sladu, Rodinného pivovaru Bernard.
-
8. července 2024
Vše o čepování na jednom místě
Jak se starat o trubky, jak správně načepovat pivo, na co si dát pozor…
Krátká videa, srozumitelné texty, spoustu tipů, triků a zkušeností, které vám pomohou k nejlepšímu zážitku z čepovaného piva.
Pojďte na to: www.bernard.cz/kvalita