- 1. 4. 2025
- Svátek má: Hugo
Aktuálně
-
1. dubna
Vysadili jsme grepovníkový sad
Po úspěšném experimentu s pěstováním chmele v klimatických podmínkách Vysočiny jsme se rozhodli udělat další krok směrem k surovinové soběstačnosti. N...Po úspěšném experimentu s pěstováním chmele v klimatických podmínkách Vysočiny jsme se rozhodli udělat další krok směrem k surovinové soběstačnosti. Na jižním svahu za Humpolcem jsme založili sad grepovníků. Cílem je zajištění vlastní produkce šťávy pro oblíbené nealkoholické pivo s příchutí grepů.
„Pokud může na Vysočině růst chmel, nevidím důvod, proč by zde nemohly prospívat i citrusy,“ uvádí vrchní sládek a generální ředitel pivovaru Josef Vávra. „Samozřejmě si uvědomujeme, že místní klimatické podmínky nejsou standardní, ale časy a počasí se mění. Věříme, že dokážeme dosáhnout zajímavých výsledků.“
Nová odrůda grepu do větších nadmořských výšek
V pokusném sadu, který se rozkládá na rozloze přibližně půl hektaru na svahu, kde se ještě nedávno jezdilo na saních, byly vysazeny tři druhy grapefruitů: červený Ruby Star, žlutý Oroblanco a zcela nová odrůda vyvinutá speciálně pro chladnější podmínky – Highland Bitter. Poslední zmíněná odrůda se vyznačuje extrémně hořkou chutí, což ji činí ideální pro použití v pivovarnictví.
„Grepy mají přirozenou hořkost, která se skvěle doplňuje s charakterem našich piv. Navíc, pokud nám pokus vyjde, můžeme v budoucnu zkusit i další citrusy. Například pomeranče zde pravděpodobně nikdy plně nedozrají, ale jejich potenciální kyselost by mohla najít uplatnění v nových pivních speciálech, na kterých už teď usilovně pracujeme. Zamícháme to. A hotovo,“ dodává s nadšením vrchní sládek Vávra.
Grep jde nahoru
Nealkoholické pivo Bernard Bitter Grep Free se těší velké oblibě a jeho prodeje rostou. „Očekáváme, že do budoucna dojde k dalšímu nárůstu poptávky. Proto si děláme zadní vrátka pro případ, že by na trhu nebyl dostatek přírodní grepové šťávy. Chemické náhražky ze zásady odmítáme – kvalita surovin je pro nás klíčová a do našeho nealkoholického piva používáme výhradně koncentrát ze skutečných grepů,“ dodává k pohnutkám pro založení grepového sadu obchodní ředitel Zdeněk Šípek.
Vlastní cestou vlastních surovin
Opět jsme tak potvrdili naši filozofii nezávislosti a nekompromisní kvality surovin, které jsou bezpodmínečnou podmínkou pro vznik špičkového piva. Po vlastní varní vodě, sladovně, výrobě kvasnic a chmelnici je nyní na řadě i vlastní produkce citrusů. První úroda grepů se očekává v průběhu příštích tří až pěti let. Další plodinou v pivovarském sadu by do budoucna měly být fíkovníky a frňákovníky. -
26. března
Šťastných 13. Zazářili jsme v Londýně
Slavíme obrovský úspěch na prestižní mezinárodní soutěži European Beer Challenge 2025. Získali jsme tu 13 medailí pro všech 13 piv, která jsme do sout...Slavíme obrovský úspěch na prestižní mezinárodní soutěži European Beer Challenge 2025. Získali jsme tu 13 medailí pro všech 13 piv, která jsme do soutěže přihlásili, z toho tři „dvojité zlaté“ a pět zlatých medailí. Mezinárodní porota v Londýně porovnávala stovky vzorků piv z celého světa.
„Ocenění potvrzuje kvalitu našich piv a naši vášeň pro poctivé pivovarnické řemeslo. Posouzení nezávislé mezinárodní poroty má velkou hodnotu. Dík patří celému našemu týmu, který každý den pracuje na tom, aby naše piva patřila k nejlepším,“ považuje si výsledku náš vrchní sládek Josef Vávra.
Dvojité zlato, udělované pivům s nejvyšším bodovým hodnocením, získala piva Bohemian ALE, Bezlepkový ležák a nealkoholické pivo Švestka. Zlatou medaili si „odnáší“ Jedenáctka, Dvanáctka, Sváteční ležák, Extra hořký ležák a polotmavý Jantarový ležák. Stříbrné medaile získaly Desítka a nealkoholický Grep, bronzové medaile náleží Černému ležáku, nealkoholickému pivu Free a svrchně kvašenému pivu IPA. S takovým skóre patří Rodinný pivovar Bernard k vůbec nejúspěšnějším účastníkům této prestižní soutěže.
O European Beer Challenge
Mezinárodní soutěž European Beer Challenge dává pivovarníkům příležitost soutěžit s nejuznávanějšími světovými značkami. Všechny ze stovek přihlášených piv jsou anonymně degustovány předními evropskými obchodníky, aby identifikovali ta nejlepší piva na trhu. Soutěže se mohou účastnit pivovary všech velikostí z jakékoliv země na světě. -
20. března
Co říká pěna 5. díl
Když je vše v pořádku, vypadá pivní sklenice po dopití piva takto. Když budete mít žízeň a vypijete pivo rychleji, můžete nechat na dně sklenice i tr...Když je vše v pořádku, vypadá pivní sklenice po dopití piva takto.
Když budete mít žízeň a vypijete pivo rychleji, můžete nechat na dně sklenice i trochu pěny jako pozdrav pro výčepního, že dělá svoji práci skvěle. Na pivo choďte tam, kde se o něj umí postarat. Dej Bůh štěstí!
Jednotlivé díly o čepovaném pivu:
Co říká pěna 1. díl
Co říká pěna 2. díl
Co říká pěna 3. díl
Co říká pěna 4. díl -
18. března
Vydejte se na dvě rozhledny, pro dobrou věc
V závodním tempu nebo vycházkově, samostatně nebo ve skupině. Každý se může rozhodnout, s jakým nasazením se zapojí do třetího ročníku benefiční akce ...V závodním tempu nebo vycházkově, samostatně nebo ve skupině. Každý se může rozhodnout, s jakým nasazením se zapojí do třetího ročníku benefiční akce Na dvě rozhledny, která se uskuteční v sobotu 10. května 2025 v Humpolci. Výtěžek akce bude určen Nadačnímu fondu pomoci Bernard, který ve městě a nejbližším okolí pomáhá lidem v nesnázích a nově také mladým talentům.
Startovat se bude z házenkářského areálu v ulici Jindráčkové, odkud účastníci vyrazí na asi pětikilometrovou trasu, která vede na ochoz rozhledny na pivovarském komíně, na rozhlednu hradu Orlík a zpět na sportoviště. Každý si zvolí svoje tempo, může běžet, klusat nebo účast pojmout třeba jako vycházku. Důležité je jen projít kontrolními body a dorazit zase zpět na sportoviště.
Pivo na rok zdarma
Zúčastnit se je možné ve dvou kategoriích – závodníci a výletníci. Nejrychlejší závodník a závodnice například dostanou pivo na rok zdarma. Výletníci – rodiny, přátelé a malé kolektivy, budou startovat po skupinkách a také pro ně jsou připraveny ceny.Závodníci budou s odstupy startovat od 12:30, asi po hodině bude následovat vyhlášení pořadí a předání cen. Výletníci se na trasu vydají po 14. hodině.
O vstupenky na Bernard Fest
Startovné se bude hradit v hotovosti na místě, pro jednotlivce je 300 korun a pro rodiny 500 korun. Počet účastníků akce je limitovaný, je vhodné se včas přihlásit na https://www.nazavody.cz/zavod/600-na-dve-rozhledny-s-nadacnim-fondem-bernard/ nebo na e-mailové adrese prihlasky@bernard.cz.V ceně startovného jsou vstupy na rozhledny a jedno pivo Bernard v cíli. Všichni účastníci akce se automaticky dostávají do slosování o dvě dvoudenní vstupenky na Bernard Fest 2025. Pro prvních sto přihlášených jsou připraveny pamětní medaile.
V případě nepříznivého počasí se akce přesune na jiný termín.
-
16. března
Ve Znojmě je nový Bernard Bar
Do naší franšízové sítě Bernard Bar přibyla další provozovna, tentokrát ve Znojmě. Podnik sídlí v měšťanském domě ze 14. století na Slepičím trhu a po...Do naší franšízové sítě Bernard Bar přibyla další provozovna, tentokrát ve Znojmě. Podnik sídlí v měšťanském domě ze 14. století na Slepičím trhu a podle toho dostal i jméno – Bernard Bar Slepičák. Návštěvníci si tu mohou vychutnat deset druhů piva.
V čele rodinného podniku stojí Radim Dočekal, který se značkou Bernard spolupracuje už několik let. Nyní se rozhodl otevřít moderní pivnici s důrazem na kvalitu. „Ta je pro mě zásadní a hodnoty pivovaru Bernard jsou mi blízké. Značka má svou váhu,“ říká vedoucí provozovny, která má na čepu šest druhů piv Bernard, nabídku doplňují čtyři druhy lahvového piva.
I ve městě proslaveném především vínem má pivo svoje pevné místo. „Víno je v našem městě samozřejmě skvělé, ale nedá se pít donekonečna, každý si rád dá i dobré pivo. V naší předchozí provozovně bylo nejvíce poptávanou položkou. Tak jsme se do toho pustili naplno a přebudovali jsme to zde na plnohodnotný bar, kde je perfektně načepované čerstvé pivo na prvním místě,“ s úsměvem dodává provozní s dlouholetou praxí v gastronomii.
Na pivo s přáteli i na firemní akci
Bernard Bar Slepičák pojme přibližně 120 hostů, v patře se pak nachází společenský sál s kapacitou pro dalších 100 osob, který je ideální pro firemní akce, svatby a větší oslavy. Uspořádat se tu dá koncert či jiné představení, sál je vybaven pódiem s vlastním ozvučením a osvětlením. O hosty celého podniku pečuje dvanáctičlenný tým.O Bernard Baru a Bernard Pubu
Bernard Bary a Bernard Puby jsou součástí franšízové sítě Rodinného pivovaru Bernard. Bernard Bary se zaměřují především na nápoje, Bernard Puby nabízejí i plnohodnotnou kuchyni. Oba koncepty spojuje jednotný vzhled a důraz na kvalitu podávaného piva. Model je postaven na principu tzv. měkké franšízy, která provozovatelům poskytuje volnost například v tvorbě menu či výběru dodavatelů surovin, nealkoholických nápojů apod. Tento přístup umožňuje každému provozovateli vložit do podniku svoje know-how a přizpůsobovat se místním podmínkám.Kontakt na Bernard Bar Znojmo:
Web: www.bernardbar.cz
Tel.: +420 773 178 698
Email: slepicak@bernardbar.cz
Adresa: Slepičí trh 7, Znojmo -
13. března
Co říká pěna 4. díl
Pěna k českému ležáku neodmyslitelně patří. Je to víc než jen poklička, pod kterou je to hlavní. Už když se blíží sklenice od výčepu, podle pěny pozná...Pěna k českému ležáku neodmyslitelně patří. Je to víc než jen poklička, pod kterou je to hlavní. Už když se blíží sklenice od výčepu, podle pěny poznáte, co vás čeká. A nemusíte být zrovna zkušení pivaři, tohle u nás máme všichni pod kůží. Pěna předem říká, jestli si na pivu pochutnáme nebo ne.
Když dostanete pivo s pěnou, ve které jsou velké bubliny, pěna se ztrácí před očima, a na vnitřní stěně sklenice jsou shluky bublinek,...
...jděte jinam.Tady se o pivo neumí postarat. Problém bude nejspíše v čistotě skla, které nebylo správně umyto. Poznáte to i tak, že po dopití piva nenajdete žádné pivní krajky neboli kroužky na vnitřní stěně sklenice. Ale do téhle situace se vlastně nedostanete, jste poučeni a z tohoto podniku jste před chvílí odešli.
Předešlé díly: