
Program Bernard festu
ČTVRTEK 20. 6. 2024
15.00 Nová Lesanka z Humpolce
16.00 ZUŠ Humpolec
17.00 Natálie a Veronika Říhovy - moderní a muzikálové písně
18.00 Vysočinka
19.30 Moby Dick
21.00 Sto zvířat
PÁTEK 21. 6. 2024
16.00 Pokáč
18.00 Čechomor
20.00 Tomáš Klus
22.00 Tři Sestry
SOBOTA 22. 6. 2024
11.00 The Tap Tap
13.00 Jaroslav Uhlíř
15.00 Mňága a Žďorp
17.00 Fanfare Ciocărlia
19.00 Olympic
21.00 Wanastowi Vjecy
23.00 Horkýže Slíže
Další zprávy
-
10. července 2024
Největší na světě
Málo se o ní ví, ale je největší svého druhu na světě. V Rajhradě u Brna stojí už 152 let sladovna, ve které vzniká základní surovina pro výrobu našeho piva. Dosud se tu pracuje tradičním způsobem, který je z významné části manuální. „Je to nákladný a pracný způsob, ale takto vyrobený slad je nejvhodnější pro vaření dobrého českého ležáku,“ vysvětluje generální ředitel Sladovny Bernard Josef Vávra. Tradice ovšem nebrání zde využívat nejmodernější technologie pro kontrolu surovin a úspory energií.
O založení sladovny se v roce 1872 zasadila skupina místních rolníků s podporou rajhradských benediktinů. Cílem bylo zajistit si odbyt obilí za výhodné ceny. Sladovna se brzy musela vypořádat s hospodářskou krizí, v roce 1919 pak skoro celá shořela, opravený areál znovu vážně poškodila druhá světová válka, namále měl podnik ještě jednou na sklonku devadesátých let minulého století. Sladovnu určenou k uzavření ale koupil Rodinný pivovar Bernard. „Chtěli jsme mít všechny suroviny pod kontrolou,“ vysvětluje Josef Vávra, proč se se spolumajitelem Rodinného pivovaru Bernard Stanislavem Bernardem v roce 2000 rozhodli sladovnu koupit.
Dnes sladovna ročně zpracuje asi osm tisíc tun kvalitního ječmene z jižní Moravy a z Vysočiny, vyprodukuje šest a půl tisíce tun sladu určeného pro výrobu českého ležáku. „Hlavním odběratelem je Rodinný pivovar Bernard, další slad odebírají desítky menších pivovarů a minipivovarů, část produkce jde na export,“ uvádí Josef Vávra.
Tradice a moderní technologie
Stejně jako před 150 lety tu i dnes ručně rozprostírají máčený ječmen na humnech – podlahách, kde za nízké stabilní teploty zrní klíčí a čeká na další zpracování. Tradiční postupy ale nebrání použití moderních technologií. Zapojení rekuperační jednotky snížilo spotřebu plynu potřebného pro sušení sladu až o polovinu, fotovoltaické panely šetří přírodu i náklady sladovny v energetických špičkách.
Sladovna Bernard je jediná sladovna v České republice, která má supermoderní optický třídič. Kamery třídiče sledují proud ječmene vstupujícího do sladovny. Pokud zaznamenají nestandardní tvar, rozměr nebo biologické napadení, zařízení vadné zrnko nebo nečistotu z obilí proudem vzduchu vyfoukne. „Cílem je minimalizovat přítomnost mykotoxinů a dalších nežádoucích látek ve sladu. Kvalitní suroviny jsou samozřejmě základem pro co nejkvalitnější pivo,“ vysvětluje Josef Vávra, který je také vrchním sládkem největšího odběratele sladu, Rodinného pivovaru Bernard.
-
8. července 2024
Vše o čepování na jednom místě
Jak se starat o trubky, jak správně načepovat pivo, na co si dát pozor…
Krátká videa, srozumitelné texty, spoustu tipů, triků a zkušeností, které vám pomohou k nejlepšímu zážitku z čepovaného piva.
Pojďte na to: www.bernard.cz/kvalita
-
10. června 2024
Prostřílela se deštěm ke zlatu
Střelba patří k menšinovým sportům, ale máme v ní špičkové reprezentanty, a to i na mezinárodní úrovni. Přesnost, pohotovost, ale i klid a rozvahu střelců obdivujeme a rádi jsme podpořili Mistrovství Evropy v univerzálním trapu, které se konalo v Českých Budějovicích. Ostatně i náš vrchní sládek Josef Vávra je fanouškem tohoto sportu a sám se mu aktivně věnuje.
Zástupci ČR zde potvrdili, že si svoji vysokou úroveň drží. Členka české reprezentace v olympijském trapu, dvacetiletá Tereza Závišková, tu získala zlato. Velkou radost nám udělal také juniorský tým, který si vystřílel bronz. Celkem tu v 50 týmech startovalo 256 účastníků z 12 zemí.
Celé čtyři soutěžní dny provázela nepřízeň počasí, přívalový déšť dokonce zaplavil všechny střelnice. Přesto se pořadatelům podařilo průběh akce kompletně zajistit. Blahopřejeme jak našim úspěšným závodníkům, tak organizačnímu týmu, který se zvládl se všemi nástrahami vypořádat.
-
31. května 2024
Našemu centru jsou dva roky
V sobotu 1. června to budou rovné dva roky, co jsme otevřeli naše Návštěvnické centrum Bernard. A my jsme se každý den snažili a snažíme, aby se vám u nás líbilo. Uspořádali jsme spoustu prohlídek, koncertů, besed a promítání a také teambuildingů, porad a prezentací. K tomu vám vaříme, jak nejlépe umíme a především děláme maximum pro to, abyste u nás dostali vždy to nejlepší a nejlépe načepované pivo.
A takhle to budeme dělat i nadále.
Těšíme se na vaši návštěvu. -
30. května 2024
Juliána, punk a nealko
Naše grafička Juliána má ráda černou barvu a hodně temnou muziku. Neznamená to ale, že by nedokázala sobě i ostatním vnést do života dost radosti a barev. Skvěle se jí to podařilo s úplně novým designem, se kterým vstupujeme do letošní letní sezóny. Nejviditelnější je na nové sklenici určené pro nealkoholická piva s ovocnou příchutí.
„Zkusila jsem výtvarně vyjádřit atmosféru ovocných chutí v zářivé paletě barev, v minimalistickém současném designu s nádechem retra. Kromě ovoce jsem zapojila prvky našeho pivovaru jako je patentní láhev, rozhledna na pivovarském komíně či návštěvnické centrum. Chtěla jsem do toho dát trochu punku. Pokud to lidi zaujalo a baví je ta ilustrace, pak se to povedlo,“ popisuje Juliána Sedláková.
Atraktivní masivní sklenici o objemu 0,5 a 0,3 litru s novou grafikou teď distribuujeme do českých restaurací a hospod s naším čepovaným nealkoholickým pivem. Sklenice je ale možné si pořídit i domů, jsou k dostání ve značkových prodejnách pivovaru a také v e-shopu.
Naše nová grafika se v dohledné době objeví také např. na reklamních plachtách, billboardech, kamionech a dalších reklamních materiálech. -
20. května 2024
Čechomor, Olympic, Tři sestry…
…Wanastowi Vjecy, Mňága a Žďorp, Horkýže Slíže. Letošní Bernard Fest je za dveřmi, jeho už 28. ročník se uskuteční o čtvrtém červnovém víkendu, tedy 21. a 22. června 2024 v Humpolci. Program je opravdu nabitý.
Páteční program otevře písničkář Pokáč, na kterého naváže Čechomor a Tomáš Klus, první festivalový den završí Tři sestry. Sobotní dopoledne tradičně patří především nejmladším, kterým zahraje orchestr The Tap Tap následovaný Jaroslavem Uhlířem. Odpoledne začne nabírat na obrátkách se skupinou Mňága a Žďorp a energickou balkánskou dechovkou Fanfare Ciocărlia z Rumunska. Večer pak už bude patřit kapelám Olympic, Wanastowi Vjecy a Horkýže slíže.
Vstupenky a všechny informace najdete na webu www.bernardfest.cz.